Pivo in Burger – tretji festival – prvi dan

Z velikim pričakovanjem sem komaj učakal tretji festival piva in burgerja. Najavljeni niso bili samo najboljši pekači burgerjev, ampak tudi kakšen vrhunski slovenski kuha-raj – JB, Maxim…. Svoja nova piva so napovedali tudi mikropivovarji. A pričakovanja so bila prevelika in samo zaradi ene neokusnosti: prevelike vročine.

Že ob aprilskem festivalu sem premleval, po kakšni logiki so postavili letošnje tri festivale piva in burgerje na datume: april, julij in oktober? Ajde, nekak še razumem mesec julij, kot turistični naval tujih popotnikov po Ljubljani, ampak ta julijska vročina dela svoja čuda. Sam bi julijski datum prestavil na začetek junija ali celo na konec maja. Če bi imel štiri termine, bi bili moji idealni datumi: konec meseca marca, konec meseca maja, konec meseca avgusta ali prvi teden v septembru in četrti termin na začetku oktobra. V soboto 16. julija ob dveh popoldne so stojnice še kar samevale. Gneče kakor na prvem festivalu sploh ni bilo in prodajalci piva so se kuhali v vročini. Ko sem doumel, da na isti datum poteka še festival Piva in cvetja v Laškem, sem se sam pri sebi povprašal: »Ali morda organizator tekmuje s pivovarno Laško?« Potem tip res nima vseh pri sebi. Naj bo to dovolj za uvod v vroče dni.
Ob 12. uri sem si postregel s fruštikom in kosilom. Prvo me je pot zanesla k stojnici Pivoljuba, ki je točil uvožena piva Fullersa, Brewdoga, Ayingera in Thornbridga. Šank boy me je takoj prepričal, naj si privoščim Thornbridgov West Coast IPA. Dobiš ga lahko samo kot točeno pivo in izbira ni bila slaba, ker je bilo to pivo navsezadnje najboljša izbira tistega dne. Nadpovprečna grenkoba, z okusom brinja. Ocena tam nekje okoli 4,08.


Pivoljubov cenik


Za prvi burger naskok sem se odločil pri restavraciji JB. Šef Bratovž se je pohvalil, da je pripravil posebno poslastico za ta festival: 100 goveji burger s tremi omakami.

Na koncu pojedine sem bil malce razočaran nad tem JB burgerjem, a bolj vesel nad narejeno zeleno omako. Če ocenjujem sam burger, bi mu dal oceno 7 – če ocenjujem prilogo in zeleno omako 8,5. Skupna ocena 7,75. Morda celo 7,5, kajti omaka ne more nadomestiti glavne komponente: meso burgerja.


JB Burger – 1

Izkazalo se je, da vrhunska kuharija še ne pomeni avtomatsko vrhunskega burgerja. Pri pripravi burgerja zame še vedno vodi in stoji na prvem mestu Hoodburger. Zelena omaka, najbrž verjetno narejena iz soka zelene solate, ki je kar kapljala iz burgerja, je bila res odlična, osvežilna in je dopolnjevala celotni burger.

Zeleno, ki (te ljubim) je zeleno

Zaključek zgodbe: poskusili smo enega izmed najboljših slovenskih kuharjev in to je ves nauk te zgodbe. Vmes smo skočili po nakupih na ljubljanski tržnici in na kofe pri Čoklu. Tudi tam ni bilo gneče. Zunaj dve zasedeni mizi, znotraj dve osebi za šankom. Pred tremi tedni se pri Čoklu nisi mogel kam usesti. Ljubljančani so šli v mesecu juliju na počitnice, na morje ali na svoje vikende raztrosene po Sloveniji. Toliko glede datuma festivala v mesecu juliju.


Julijsko rdeče

Mešano

Ostalo

Po nakupih na tržnici sem si pa privoščil res odličen burger iz kamniškega sedmiškega burger-raja.

Kamniška reklama

Burger za 5 evrov. Ocena 7 burgerja: čista devetka. Slasten, pečen v egg žaru. Ta dan sem odkril, da burgerji iz egg žara, dajejo posebno sočno mehkobo burgerju, ki se prav zlije z ostalimi sestavinami: bombetko, omako, solato in paradajzem.

Priprava

Burger 7 je vredno poskusiti.

Mali slastni 7


Zraven se je prileglo pivo od Resorvoir Dogsa. Nov produkt – poletni ale, zadnji iz serije Apokalipsa. Fantje te pivovarnice imajo res smisel za črni humor in mitologijo. Za Conquerorja mi je Šank boy zatrdil, da gre za četrto in za zadnjo pivo iz serije Razodetje. V bistvu nastopajo v zgodbi Razodetja (Apokalipsi) štirje konji in sedem pečatov s sedmimi angeli. Prvi beli konj z zavojevalcem, drugi rdeči konj kako ogenj, tretji konj je črn in četrti konj mrtvaško blede barve.


Apokalipsa:

“»Pridi!« In glej prikazal se mi je bel konj, in tisti, ki ga je jezdil, je imel lok. Jezdec je dobil venec in odšel kot zmagovalec in da bi zmagal.
No, v resnici med štirimi pivi Resorvoir Dogsov ni zmagal beli konj, ampak je zlato medaljo odnesel črni konj – pivo Starvation. Poletni ale je šele na tretjem mestu. V povprečju dober zvarek, kajti ti poletni ale-ji me do sedaj še niso prepričali s svojo lahkotnostjo.

Conqueror Reservoir Dogs
Sezonski ale


Alkohol: 4,8 %
Ocena: 4,03


Pivo ima srednje peno, bež barve. Barva hojevega medu. Povprečna grenkoba. Rahel okus po bezgu. Dovršeno pivo ob indijanskem poletje v mesecu septembru.


S kolegom sva stopila še do stojnice Pelicona. Kolega, ki ne pije lahkih piv, si je privoščil 3Rd Pilla. Sam sem raje okusil nov izdelek Peliconove pivovarne Yes Boss. Ocena piva Yes Boss! okoli 4,02 in tretje najboljše pivo tistega sobotnega dne. Morda bo v steklenici boljše. Kakor sem že enkrat povedal: »Pitje piva iz plastičnih kozarcev, je kakor seks s kondomom.« Ob tem, da se mi zdijo ti točeni ale-ji, dosti slabši od tistih v steklenici. Ali pa imam predsodek, zaradi aparatur na tržnici?


Za konec sva si kolegom privoščila še eno rundo. Povabil sem ga na Starvation od Resorvoir Dogsov, ki je najbolje ocenjeno slovensko pivo na lestvici Ratebeera. Sam sem raje poskusil srbskega Brkota – pale ale iz Kabineta.

Kabinet

Izkazalo sej za slabo odločitev, najslabše pivo prvega dne. Ocena piva tam nekje okoli 3,92. Le kaj hudiča delajo Srbi v tej pivovarni s svojimi znamkami piva? Res je bil Brkaaaaač napihnjen, ki te spominja na srbskega igralca Pavle Vujisića iz Šoferjev. Ta pale ale me je še posebej napihnil v vročini.

Stojnica za Kabinet

Začel sem se spraševati ali ni bolje piti v največji poletni vročini lagerje, ki so res brezokusni, ampak odžejajo. Ne vem kakšno je bilo prizorišče festivala zvečer, a popoldne je izgledalo bolj slabo. A ker je ostalo kar nekaj novih piv za pokušnjo: Witty Fish iz Human Fisha, piva od novega preprodajalca lastnega piva Varissh, sem se odločil tvegati obisk še drugi dan festivala.

Naslednjič: Pivo in burger – drugi dan

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !